*** Covid-19 Update ***

Stonbury are immensely proud to be supporting our clients across the UK at such a crucial time and have been designated as 'key workers' by DEFRA and the UK water utility companies. Our teams are working tirelessly to help secure and maintain drinking water supplies, ensuring clean and safe drinking water is provided without interruption to critical services such as our hospitals as well as the general public. Now more than ever, the safety and wellbeing of our staff is of the utmost importance and we have adapted our safe working practices to ensure social distancing precautions are in place and that the correct hygiene practices are being followed. Safety is our priority, and we endeavour to make sure everyone at Stonbury goes home safe to their family.

// New build transformer concrete bunded base

Due to a flood event inside a high voltage building, which was situated on a Water Treatment Works, Stonbury were asked to relocate the existing transformer onto a new concrete bunded base and waterproof the building to prevent future ingress.

In addition, the client wanted upgrades to all the power supplies on-site and requested that the team installed ducting between the high voltage building and the new transformer base, and completed coring into an adjacent building for the new power cables.

However, no works could be completed until the high voltage cables were shut down, and the team working on site had attended a certified ‘High Voltage Awareness’ course.

The new transformer base was installed above the height of the previous flood level to prevent future contact with water, should another flood event occur. Constructed out of reinforced concrete, the base was completed with a bunded concrete surround, filled with stone and enclosed in palisade fencing.

Inside the building, the team were required to recast the duct entry points with concrete and replace the ducts with new. They also re-concreted the back wall as this was highlighted as the most vulnerable part of the building and the main source of ingress.

A cementitious coating was applied to the external walls of the HV building, from the foundations, up to 100ml above the 1 in 100-year flood level. Following application, the material was kept damp to ensure sufficient crystallisation and full compliance with the IFU.

On completion of the works, the site was inspected and successfully handed back to the client for return to service.

Download a PDF of this project